Tampereen koirapuistot

Suomen kasvava sisämaan kaupunki Tampere on tunnettu asukaslähtöisenä asuinpaikkana, jossa kaikki otetaan huomioon. Koiranomistajille Tampere on erityisen mukava paikka asua, sillä kaupunki on upeiden ulkoilumaastojen läheisyydessä ja alueelta löytyy monia lemmikkiystävällisiä vuokra-asuntoja. Lähellä olevan luonnon ohella Tampereen kaupunki on helpottanut niin koirien, koiranomistajien kuin muiden kaupunkilaisten eloa useilla hyvin hoidetuilla koirapuistoilla. Lisäksi Tampereella on useita lemmikkieläinten tarpeisiin erikoistuneita kauppoja sekä eläinlääkäriasemia.

Koirapuistojen tarkoitus

Koirapuistot ovat aidattuja alueita, joissa koiran omistaja voi päästää koiransa vapaaksi. Koirat pääsevät näin leikkimään ja juoksemaan muiden koirien kanssa. Sosialisointi on koirille tärkeää ja puistossa leikkiminen antaa hyvää aktivointia aivoille.

Koirapuistot palvelevat myös muita, koirattomia, kaupunkilaisia. Kaikki eivät tykkää koirista, ja toisaalta irti juokseva koira on aina riski, vaikka koira olisikin kiltti. Muut remmissä kävelevät koirat eivät välttämättä ole tottuneita kohtaamaan vapaita koiria, monet pelkäävät koiria ja pyörä- tai autotielle juostessaan irtokoira voi aiheuttaa varsinaisen kaaoksen tai jopa onnettomuuksia. Lakien mukaan koirat tulee pitää taajamassa kytkettynä ja olla muutoinkin omistajan hallinnassa kaikkina aikoina. Koirapuisto tarjoaa koirille ja koiranomistajille turvallisen ja hyväksytyn ympäristön, jossa telmiä ilman hihnoja.

Koirapuiston säännöt

Tampereen koirapuistot ovat hyvin hoidettuja ja niissä on esillä koiranomistajille puiston säännöt, joita tulee kunnioittaa. Esimerkiksi aggressiivista koiraa tai juoksuista narttu koiraa ei puistoon tule tuoda. On hyvä katsoa, että puistossa olisi suurin piirtein samankokoisia leikkikavereita. Joissakin Tampereen koirapuistoissa on jaoteltu aidatut alueet erikseen isoille ja pienille koirille. Muita huomioitavia sääntöjä Tampereen alueen koirapuistoissa kävijöille ovat:

  • Koirien pitää olla rokotettuja
  • Sairasta koiraa ei saa tuoda puistoon, vaikkei puistossa sillä hetkellä olisi muita koiria
  • Puistoon ei saa tuoda koirien omia leluja, eikä koirille saa heittää keppiä (jottei kepistä tai leluista tule riitaa)
  • Jokainen omistaja vastaa omasta koirastaan
  • Koirapuiston portti tulee pitää suljettuna
  • Alue tulee pitää siistinä. Koirapuistossa on jäteastioita, joihin koirien jätökset tulee korjata.

Koirapuistojen sääntöjä ja muita kävijöitä tulee kunnioittaa, jotta kokemus olisi kaikille osapuolille mieluinen ja jotta koirapuistot pysyvät jatkossakin turvallisina ja mieluisina paikkoina niin koirille kuin niiden omistajille.

Eri asuinalueiden koirapuistot Tampereella

Tampereen kaupungin alueella on tällä hetkellä 11 käytössä olevaa ja kaupungin hoitamaa koirapuistoa. Suurin osa koirapuistoista on joko valaistu tai sijaitsevat valaistujen ulkoilureittien läheisyydessä, joten puistoissa voi vierailla myös pimeänaikaan. Kaikki puistot ovat kookkaita ja siistejä. Ne sijaitsevat erilaisissa ympäristöissä, joten joissakin puistoissa on enemmän puita ja kiviä. Toiset taas ovat soveliaampia kovaan juoksuun ilman esteitä.

Länsi-Tampereella on kolme koirapuistoa: Villilän puisto Raholan läheisyydessä, Ryydynpohjan Viirapuisto ja Tesomajärven Leimapuisto. Erittäin suosittu nurmipohjainen Santalahden koirapuisto jouduttiin koiranomistajien harmiksi poistamaan käytöstä vuonna 2014 kun tunnelinrakennustyöt aloitettiin. Tämä puisto oli monen niin keskustan kuin Länsi-Tampereen koiranomistajien kohtaamispaikka.

Keskustan läheisyydessä on kaksi koirapuistoa: Ratinanniemen koirapuisto keskustassa asuville sekä Hakametsän jäähallin vieressä Kissanmaan koirapuisto, joka palvelee suurta Kalevan ja Kissanmaan aluetta. Molemmat puistot ovat suosittuja, Kissanmaan puisto on Ratinanniemen puistoa isompi, ja samalla koko Tampereen alueen suurin koirapuisto.

Koillis-Tampereella, Leinolassa, sijaitsee Vestonpuiston koirapuisto. Kaakkois-Tampereella on kolme koirapuistoa: Isolammenpuistossa Kaukajärvellä sekä Hervannan Näyttämönpuiston ja Ahvenispuiston koirapuistot.

Etelä-Tampereella sijaitsee kaksi suurta koirapuistoa: Härmälän Vähäjärvenpuisto ja Rantaperkiön Härmälän rantapuisto. Härmälän Vähäjärvenpuisto on Tampereen toiseksi suurin koirapuisto, Kissanmaan koirapuiston jälkeen.

Kaikki koirapuistot ovat suosittuja ja hyvin hoidettuja. Monet Tampereen puistoista sijaitsevat kätevästi ulkoilureittien varressa. Keskustanpuisto Ratinassa taas tarjoaa kaupunkikoirille ainoan mahdollisuuden vapaaseen juoksemiseen ja telmimiseen.

Koirapuistojen huolto ja kunnostus Tampereella

Koirapuistoja kunnostetaan ja uusitaan vuosittaisen budjetin rajoissa. Viimeksi Tampereella on kunnostettu Etelä-Hervannan koirapuisto, Näyttämönpuisto, jolloin puistoon tehtiin laajennus, sen aidat uudistettiin ja samalla puistoon aidattiin erikseen alueet pienille ja isoille koirille puiston turvallisuuden lisäämiseksi.

Kaikissa puistoissa sijaitsee jäteastiat ja koirankakkapussiautomaatti, joka täytetään säännöllisesti. Puiston jäteastiat tyhjennetään säännöllisesti. Puistoissa sijaitsee ilmoitustaulu, jossa ilmoitetaan niin puiston säännöistä kuin mahdollisista tulevista huoltotöistä, joiden aikaan puisto voi olla suljettu. Ilmoitustauluissa on myös yhteystiedot. Lisää tietoa Tampereen kaupungin koirapalveluista saa esimerkiksi Tampere.fi sivustolta. Sivustolla voi nähdä myös kätevästi eri koirapuistojen sijainnit kartalla.

Yhteinen etu edellä

Tampereen koirapuistot ovat viihtyisiä kohtaamispaikkoja niin koirille kuin niiden omistajille. Pääsääntöisesti koirapuistoissa käynti on mukava kokemus ja helpottaa lemmikinomistajan arkea. Koirat saavat nuuhkia hajuja, leikkiä ja sosialisoida sekä juosta vapaana. Koska alueet ovat yleisiä, eikä valvottuja, sattuu toki joidenkin kohdalle huonojakin kokemuksia.

Kaikki eivät valitettavasti kunnioita koirapuiston sääntöjä. Koiran omistajan kannattaa aina ennen puistoon menoa tarkistaa vielä puistossa olijoilta, ovathan heidän koiransa kilttejä ja sosiaalisia ja saako seuraan liittyä. Kaikilla tulisi olla oikeus mennä puistoon, eikä kukaan saa puistoa ”omia”, mutta kommunikointi koiranomistajien kesken voi pelastaa monelta ikävältä tilanteelta ja huonolta kokemukselta.