Sorsapuisto

Sorsapuisto on yksi Tampereen keskustan suosituimmista puistoista. Sorsapuiston laajuus on noin 4,2 hehtaaria. Puisto on tunnettu sympaattisen, lumpeitten koristaman sorsalampensa lisäksi lapsiystävällisistä leikkialueista ja pelikentistä. Sorsapuisto sijaitsee Tullin kaupunginosassa kivenheiton päässä Tampereen ydinkeskustasta. Suurta Sorsapuistoa ympäröivät Lähteenkatu, Salhojankatu, Aaltosenkatu, Viinikankatu ja Yliopistonkatu.

Pohjoismaiden mittaluokassa suuri konsertti-, kulttuuri- ja kongressikeskus Tampere-talo sijaitsee myös aivan Sorsapuiston kulmalla. Tullin kaupunginosa Sorsapuiston ympärillä on virkistynyt viime vuosien aikana Tampere-talon tapahtumien tuodessa alueelle mainetta ja kävijöitä. Nykyään Sorsapuistossa vierailun voi päättää maittavaan ateriaan, sillä aivan puiston lähikulmille on avattu uusia ja innovatiivisia ravintoloita.

Eläväinen ja vehreä kaupunkipuisto

Sorsapuiston tuuheat, jylhät puut antavat suojaa auringolta ja tuulelta, ja puisto onkin kaupunkilaisten keskuudessa rakastettu eväsretkipaikka. Puistossa järjestetään etenkin kesäisin erilaisia aktiviteetteja kuten sunnuntaikirpputoreja, konsertteja sekä urheilu- ja liikuntatunteja. Lisäksi eri ikäryhmille lapsista eläkeläisiin on tarjolla monipuolisia tapahtumia ja harrastusmahdollisuuksia.

Lämpiminä päivinä kaupunkilaiset ottavat puistossa aurinkoa ja kokoontuvat vaihtamaan kuulumisia ystävien kanssa. Puisto on myös suosittu koiranulkoiluttajien keskuudessa. Suuresta käyttäjämäärästä huolimatta Sorsapuisto on tunnettu rauhallisuudestaan, tunnelmallisuudestaan ja siisteydestään.

Sorsapuiston historia

Sorsapuisto rakennettiin 1930-luvulla virkistysalueeksi Tammenlammen ympärille. Tammenlampi oli puhjennut lähteestä lammeksi 1900-luvun alussa. Ennen puiston rakentamista lampi oli liejuinen, sakea ja reunoiltaan mätänevä. Lampi toimi talvisin lähialueen asukkaiden luistelukenttänä.

Idea puiston rakentamisesta syntyi 1930-luvun laman aikana, kun työttömiä oli runsaasti ja Tampereen kaupunki mietti keinoja työpaikkojen luomiseen. Työttömyyskorvauksia ei tuolloin ollut, joten kaupunki päätti järjestää kipeästi tarvittavia työpaikkoja puiston rakentamisen ja lammen perkaamisen parissa. Sorsapuisto rakennettiin ja lampi perattiin työmiesten voimin vaatimattomia työvälineitä käyttäen.

Sorsapuisto osoittautui onnistuneeksi projektiksi, sillä se on sittemmin saanut vahvan jalansijan tamperelaisten suosimana vapaa-ajanviettopaikkana. Puistoon kokoonnutaan ulkoilun, ystävien tapaamisen, auringosta nauttimisen, kuntoilun ja erilaisten puistossa järjestettävien tapahtumien pariin.

Sorsapuiston nimi

Nimensä Sorsapuisto saa siitä, että Tampereen kaupunki alkoi tuoda puistossa sijaitsevalle lammelle jo vuodesta 1939 alkaen erilaisia vesilintuja kuten sorsia, joutsenia ja hanhia. Sorsia lammelta löytyy edelleen, mutta muut puistolammikon linnut ovat nykyään enimmäkseen tyypillisiä kaupunkilintuja kuten naakkoja, harakoita ja puluja.

Kesälintujen perinne

Kesäisin Sorsapuistossa pääsee tutustumaan erilaisiin lintulajeihin, joita on näytteillä häkeissä. Näyttely kertoo lintujen piirteistä, tavoista ja ominaisuuksista. Kesälintujen perinne on jatkunut jo yli 70 vuoden ajan ja on etenkin lasten suuressa suosiossa. Kesälintunäyttelyssä näytteillä on esimerkiksi riikinkukkoja, kalkkunoita, fasaaneja ja erilaisia kanalintuja. Linnut ovat säätilanteesta riippuen näytteillä puistossa noin syyskuun puoleenväliin saakka.

Kuntoilulaitteet kaupunkilaisten käytössä

Sorsapuistossa on vapaassa käytössä kuntoilulaitteita selkeine käyttö-ohjeineen. Helppokäyttöiset mutta tehokkaat kuntoilulaitteet kannustavat puiston käyttäjiä liikkumaan. Tavoitteena on terveyden, toimintakyvyn ja hyvinvoinnin lisääminen tuomalla turvalliset ja monipuoliset kuntoilulaitteet kaikkien ulottuville.

Virallisen suosituksen mukaan kuntoilulaitteet on tarkoitettu vähintään 15 vuotta täyttäneille, ja ne soveltuvat erittäin hyvin myös senioreille. Ulkokuntoilulaitteiden joukossa on muun muassa vatsapenkki, juoksulaite, cross trainer, leuanvetolaite, kiertopyörä käsilihasten harjoittamiseen, kuntopyörä sekä laite vartalon punnerrukseen.

Tampere-talon tuomat muutokset

Tampere-talon valmistuminen vuonna 1990 Sorsapuiston kulmalle toi samalla muutoksia puiston rakenteeseen. Sorsapuistossa toimi aiemmin Lasten Liikennepuisto, joka siirrettiin uusiin tiloihin Kalevan kaupunginosaan. Lasten kahluuallas poistettiin hygienia- ja turvallisuussyistä, ja puiston leikkialueita laajennettiin. Tampereen filharmonisorkesteri toimii Tampere-talossa, ja toisinaan filharmonikoiden konsertteja pidetään myös Sorsapuiston puolella ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvalin johdolla.

Sorsapuiston uudistus

Sorsapuisto kävi läpi perusteellisen uudistuksen vuosien 2010-2012 välillä. Tuolloin puistoon rakennettiin uudet leikkipaikat ja pelipaikat, mikä on tehnyt siitä nykyään yhden Tampereen lapsiystävällisimmistä puistoista. Puiston tiet kunnostettiin, istutuksia uusittiin kauniimmiksi ja Sorsalammen rantaan rakennettiin tunnelmallinen laituri.

Sorsapuiston palvelut kesäaikaan

Kesän aikana Sorsapuistossa toimii lämminhenkinen puistokahvila ja jäätelökioski nimeltään Pulu & Minetti. Monille tamperelaisille jäätelön nauttiminen aurinkoisessa Sorsapuistossa on varma kesän merkki. Sorsapuistossa on myös maksuton yleisö-wc, joka on avoinna kesäkauden ajan eli huhtikuun alusta lokakuun loppuun.

Puiston veistokset ja istutukset

Sorsapuistoon on luotu tunnelmaa valaistuksen, istutusten ja veistosten avulla. Puistossa on näytteillä kolme Viktor Janssonin kuvanveistosta sekä Väinö Rickhard Rautalinin veistos nimeltä Tanssiva tyttö. Veistokset valaistaan kauniisti ilta-aikaan.

Nykyään sorsalammelle on istutettu viehättäviä lumpeita ja lammen rantaan kauniisti kukkivia kosteikkokasveja. Lampi kärsii rehevöitymisestä, ja sitä on kirkastettu kemikaaleja käyttämällä. Iltaisin lammen suihkulähde valaistaan tunnelmallisesti.

Lapsiperheiden suosima puisto

Sorsapuisto on etenkin lapsiperheiden suosiossa, sillä eri puolilla puistoa on tarjolla kattavia ja hiljattain uusittuja leikkikalustoja ja pelikenttiä. Lisäksi lapsille on runsaasti tilaa kirmailla puiston nurmikoilla. Leikkipaikan läheisyydessä on lisäksi petankkialue. Lasten leikkialueet on selkeästi jaettu isommille ja pienemmille lapsille sopiviin leikkilaitteisiin.

Puiston monipuoliset leikkipaikat

Sorsapuiston leikkialueita on yhteensä kolme, ja ne on määritelty selkeästi eri väreillä. Pienimpien lasten leikkialueen tunnusvärinä on keltainen, ja sieltä löytyy vauhdikasta tekemistä myös perheen pienimmille esimerkiksi kiipeilytelineen ja karusellin muodossa. Siniseksi maalattu alue on isompien lasten leikkialue, jossa on muun muassa seikkailullinen kiipeilyverkko ja nykyaikainen pesäkeinu. Lisäksi punaiseksi maalatulta leikkialueelta löytyvät muun muassa keinut ja liukumäkiä.