Ratinanniemi

Tampereella sijaitseva Ratinanniemen puistoalue on kokenut viimeisten vuosien aikana mittavia muutoksia ja siitä on 2000-luvun aikana muodostunut monipuolinen tasokkaan asumisen sekä erilaisten tapahtumien keskus. Ratinanniemi sijaitsee Tampereen keskustan alueella, Tammerkosken itäpuolella. Alue on jo nyt monipuolisessa käytössä ja alueen hyödyntämisen taustalla on huolella harkitut, pitkäaikaiset suunnitelmat. Muutokset alueen kehittämiseksi kuitenkin jatkuvat edelleen ja onpa Ratinanniemeen haviteltu Mannerheimin nimeä kantavaa puistoakin.

Erityisesti kesäaikaan Ratinanniemellä järjestettävät tapahtumat keräävät alueelle suuria ihmismääriä. Sen eteen, että alueesta on saatu sekä viihtyisä ja houkutteleva asuinalue että toimiva paikka suurille yleisötapahtumille, on vaadittu suuria hankkeita. Yksi keskeisin tekijä on ollut panostus liikenneyhteyksien parantamiseen.

Alun perin Ratinanniemi tunnettiin stadionistaan

Ratinan alueella sijaitsee lähes 17 000 ihmistä vetävä urheilustadion, joka avattiin vuonna 1965. Aivan alkujaan Ratinanniemen alue on ollut korkea hiekkaharju, jota käytettiin hiekanottopaikkana 1900-luvun alussa. Kun paikalle hiekanoton jälkeen oli muodostunut suuri kuoppa, kylvettiin jo 1920-luvulla ajatus Ratinanniemelle rakennettavasta urheilustadionia. Erinäisten vaiheiden jälkeen stadion avattiin käyttöön vasta lähes 50 vuotta myöhemmin. Vilkastuva Tampereen kaupunginosa sai nauttia jopa olympiahuumasta, kun Ratinan käytiin muutamia kisojen jalkapallo-otteluita vuonna 1952.

Sen jälkeen stadion on ollut aktiivisessa käytössä kokoajan, ja urheilutapahtumien lisäksi stadion on saanut toimia areenana myös muissa yleisötapahtumille. Muilta osin Ratinanniemen alue toimi pitkään pysäköintitilana ja urheilijoiden verryttelyalueena Ratinan stadionin vieressä, kunnes 2000-luvulla alueen hyödyntämisestä alettiin esittää uusia ideoita.

Alueen liikennejärjestelyt kokivat muutoksia

Tärkeä askel Ratinanniemen alueen kehittämiselle oli vuonna 2010 avattu kevyenliikenteen silta Ratinan ja Laukontorin välillä. Tammerkosken ylittävä Laukonsilta yhdistää Ratinanalueen Tampereen keskustaan. Liikenneyhteyksien parantamisen lisäksi alueen viheralueita ja kevyenliikenteen väyliä on kehitetty, jotta ne vastaavat suurienkin tapahtumien asettamia vaatimuksia.

Lisäksi kevyen liikenteen reitti Tampereen valtatiellä koki muutoksia huhtikuussa 2016, kun Pohjoispuolen reitti otettiin pois yleisön käytöstä. Sen sijaan tilalle avattiin reitti, joka johtaa liikenteen Tampereen valtatien eteläpuolelle.

Virkistystä koko perheelle – nelijalkaisillekin

Ratinanniemi toimii kaupunkilaisille monipuolisena virkistysalueena, ja alueelle on myös rakennettu koirapuisto koiranomistajien iloksi. Ratinan koirapuisto lymyää stadionin takana, puiden suojassa. Vaikkei puistossa olekaan erillistä aitausta pikkukoirille, löytyy alueelta neliökilometritolkulla puistikkoa hiekka- ja nurmipohjalla, jossa nelijalkaisten ystävien kelpaa telmiä. Alueelta löytyy kiipeiltävää, mutta siitä huolimatta puiston tasaisuus tekee paikasta mukavan kovaakin juokseville koirille. Erityisesti arki-iltoina klo 17-20 välillä Ratinan koirapuisto tuntuu olevan suosionsa huipulla.

Ratinan sillan alta löytyy kaksijalkaisille oivat liikuntamahdollisuudet, kun vuonna 2013Ratinannokkaan pystytettiin tekonurmipintainen kuntoilupaikka laitteineen. Kuntoilumahdollisuuksia täydennettiin entisestään kehonpainoharjoittelulaitteilla kolme vuotta myöhemmin.

Ratinanniemi ja suuret yleisötapahtumat

Ratinanniemi on tuttu myös monelle ulkopaikkakuntalaiselle, sillä etenkin kesäaikaan alueella järjestetään monia suuria yleisötapahtumia. Näistä tunnetuimpia ovat esimerkiksi vuosittain järjestettävät suuret musiikkifestivaalit Blockfest ja Tammerfest. Stadionilla on vieraillut moni maailmantähtikin suomaisyleisöä viihdyttämässä.

Ongelmallista on kuitenkin joiltakin osin täyttää sekä asuinalueen että tapahtumakeskuksen vaatimukset. Ratinanniemen tapahtumapuisto on huolettanut monia lähiseudun asukkaita suurten yleisömäärien ja niistä aiheutuvien lieveilmiöiden takia. Toisaalta moni taas mieltää suuret tapahtumat ja ihmismäärät luonnolliseksi osaksi kaupunkielämää.

Vaikka festareiden aiheuttama häly jakaa alueen asukkaiden mielipiteet, erityisesti kaupunkifestivaali Blockfestia on kiitelty runsaasta järjestyksenvalvojien määrästä parantaen asukkaiden turvallisuuden tunnetta. Vuonna 2017 Blockfest juhlisti 10-vuotista taipalettaan kotimaisilla ja ulkomaisilla suurtähdillä, kuten JVG, Mikael Gabriel, Lil Wayne ja Wiz Khalifa.

Tammerfest puolestaan järjestetään kaupungin keskustassa ja sitä tituleerataan Suomen suurimmaksi kaupunkifestivaaliksi Helsingissä järjestettävän Flown rinnalla. Vahvasti kotimaisiin artisteihin nojaava festivaali on nostanut lavalleen muun muassa Haloo Helsinki -yhtyeen, sekä artisteja kuten Sanni, Irina, Juha Tapio ja ikisuositun Kaija Koon.

Ratinassa ei kuitenkaan kuulla ainoastaan musiikkia, vaan varsinainen moottoriurheilushow toi yhteen yli tuhatpäisen yleisön. Drifting -ajot järjestettiin messukeskuksen kupeessa. Kortteliajon Suomen mestaruus osoittaa, kuinka monimuotoinen alue Ratinanniemi voikaan olla.

Ratina saa myös kauppakeskuksen

Ratinanniemi tulee tulevaisuudessa monipuolistumaan entisestään, sillä vuonna 2018 alueelle avautuu Tampereen suurin kauppakeskus. Kauppakeskuksen rakentaminen on alkanut jo vuonna 2015, ja sen tuoma liikennemäärä asettaa taas liikennejärjestelyille taas lisää haasteita. Kauppakeskus tulee sijaitsemaan Tampereen linja-autoaseman ja Ratinan stadionin välissä ja tarjoamaan monipuolisia mahdollisuuksia sekä ostosten tekoon muodin, hyvinvoinnin, sisustamisen parissa. Vapaa-aikaa voi kuluttaa myös keskuksen monipuolista ravintola- ja kahvilatarjontaa tutkimalla.

Ratinanniemi asuinalueena

Sen lisäksi, että Ratinanniemi toimii monipuolisena virkistys- ja tapahtuma-alueena, alueelle on rakennettu myös paljon asuinkiinteistöjä. Aluetta luonnehditaan mielenkiintoiseksi yhdistelmäksi keskustasumista ja luonnonläheisyyttä. Sijaintinsa puolesta alue on houkutteleva, sillä se sijaitsee vain lyhyen kävelymatkan päästä keskustan ytimestä.

Ratinan asuinalue on korkeatasoinen ja sitä luonnehditaankin paremmin toimeentulevan väestön asuinalueeksi. Asuinalueena se onkin ollut vetovoimainen, mikä on tietysti edesauttanut Ratinanniemen kehitystä myös asuinympäristönä.

Ratina jaksaa viihdyttää ja kohtelee niin asukkaitaan kuin vierailijoitaan tamperelaisella lämmöllä. Ratinanniemeen kelpaa tulla – ja jäädä pidemmäksikin aikaa!