Pyynikki

Tampereella sijaitseva Pyynikki on suuressa suosiossa niin paikallisten kuin turistienkin suosiossa. Pyynikki pystyy tarjoamaan monenlaisia aktiviteetteja kaiken ikäisille ihmisille vauvasta vaariin. Vaikka Pyynikki sijaitsee vain kivenheiton päästä Tampereen keskustan sykkeestä, siellä pystyy nauttimaan raikkaasta ilmasta ja kauniista maisemista erilaisten aktiviteettien parissa. Pyynikin alue toimii kaupunkilaisten suosittuna virkistysalueena tarjoten tekemistä ympäri vuoden.

Pyynikki on helpon matkan päässä ja sinne voi suunnata omalla autolla, linja-autolla tai vaikka pyöräillen tai kävellen. Pysäköintitilaa autoille löytyy näkötornin sekä uimarannan luona, joten parkkipirkkojen yllätysiskustakaan ei tarvitse huolehtia.

Pala luontoa keskellä Tamperetta

Pyynikki sijaitsee Tampereen keskustan ja Pispalan kaupungin osan tuntumassa. Vaikka matkaa aivan ydinkeskustaan ei ole juuri nimeksikään, Pyynikissä luonto on lähellä. Kaupungin syke vaihtuu Pyynikin alueella vehreään mäntymetsään ja mieltä rauhoittaviin järvimaisemiin. Pyynikin harjualueelta nimittäin avautuvat näkymät kauniille Pyhäjärvelle. Erityisesti vuodenajan vaihtelut korostavat järven ulkonäköä ja sen kaupungille antamaa omaleimaista tunnelmaa.

Pyykki on jopa koko maailman mittakaavassa merkittävä luontokohde. Jääkauden aikainen Pyynikin soraharju nimittäin on peräti maailman korkein pitkittäisharju kohoten 162 metrin korkeuteen Pyhäjärven pinnasta. Harju on osa 200 km pitkää harjumuodostumaa, joka yltää Etelä-Pohjanmaalta aina Salpausselälle. Lisäksi harju on saanut tunnustusta ja on valittu valtakunnallisesti arvokkaaksi maisemakohteeksi.

Lenkkipolut luonnon helmassa

Pyynikki tarjoaa loistavat ulkoilumahdollisuudet sekä kesällä että talvella. Alueella risteilee paljon polkuja sekä kävelyteitä ja osa niistä on valaistu. Talvisin osa valaistuista reiteistä valjastetaan hiihtäjien käyttöön hiihtoladuiksi. Pyöräilyä on mahdollista harrastaa kahdella kevyen liikenteen käyttöön tarkoitetulla reitillä, mutta maastopyöräily sen sijaan on alueella kielletty.

Pyynikin harju on osa luonnonsuojelualuetta. Luonnonsuojelualueella kulkee luontopolku, jonka varrella on useita näköalapaikkoja. Luontopolun pituus on noin 4 km ja sen varrella sijaitsee Pyynikin luontoon tutustuttavia rasteja. Luontopolulle voi suunnata esimerkiksi Pyynikin näkötornin luota koko perheen voimin.

Kesäaikaan Pyynikin uimaranta on suosittu kohde aurinkoisen kesäpäivän viettämiseen. Piknik-kori ja ystävät mukaan ja päivä Pyynikissä on valmis! Jos pelkkä eväidensyöminen ei saa kansaa liikkeelle, Pyynikki tarjoaa etenkin kesäaikaan monipuolisesti liikunnallista tekemistä koko porukalle. Alueella voi pelata vaikka minigolfia, lentopalloa tai tennistä ja siellä sijaitsee myös urheilukenttä sekä Varalan urheiluopisto. Talviseen aikaan Pyynikin hiihtoladut ovat hyvin valaistuja, joten pimenevätkään illat eivät haittaa.

Pyynikin näkötorni ja munkkikahvila

Vuonna 1929 Pyynikin alueelle rakennettiin näkötorni, ja vielä tänäkin päivänä tämä graniittitorni on suosittu vierailukohde. Tornin korkeus on 26 metriä ja se korkein kohta kohoaa 152 metriin merenpinnasta. Näkötornissa vierailevat niin paikalliset kuin turistit. Näkötornin huipulta avautuu näköalat Pyynikinharjun ympäristöön ja Tampereen keskustaan. Näkötornin huipulta avautuvat maisemat eivät ole ainut syy vierailla Pyynikin näkötornissa. Sen juurella nimittäin toimii myös Pyynikin näkötornin kahvila, jonka maittavien munkkien maine on kiirinyt myös Tampereen kaupungin ulkopuolelle. Suomen parhaiksi kuvailtuja munkkeja tarjoileva kahvila toimii ympäri vuoden. Rempastaanko ja lähetään kahvelle?

Kulttuurielämyksiä kesäteatterissa

Pyynikki tarjoaa muutakin kuin luonto- ja liikuntaelämyksiä, sillä alueella sijaitsee myös perinteikäs kesäteatteri. Ohjelmistoon on vuosien varrella mahtunut monia teoksia, kuten suosittuun Ehtoolehto-kirjasarjaan perustuva Minna Lindgrenin dekkarikomedia nimeltä Ehtoolehdon sankarit.

Kesäteatterinäytelmien lisäksi teatterin tiloissa kauniissa järvimaisemissa järjestetään myös muita tapahtumia, esityksiä ja konsertteja. Pyynikin ulkoilmateatteri on tunnettu erityisesti pyörivästä katsomostaan. Pyynikin kesäteatteri on kunniakkaasti pisimpään Suomessa yhtäjaksoisesti toiminut kesäteatteri ja on aloittanut toimintansa jo vuonna 1948. Pyhäjärven rannalla, Joselininniemessä sijaitsevalla teatterilla on hyvin ainutlaatuinen ympäristö teatterivieraiden viihdyttämiseen.

Palatseja ja museoita

Arkkitehtuurin ystäville Pyynikin alue tarjoaa ylväitä kivitaloja, joita voi luonnehtia lähes palatseiksi. Kaunis Pyynikin alue on aina houkutellut alueelle varakasta väkeä, sillä alueella toteutuvat erinomaisesti keskustan läheisyys ja luonnonrauha. Varakas väki on rakennuttanut alueelle näyttäviä ja mahtipontisia taloja asunnoikseen. Osa on edelleen asuinkäytössä, mutta osa vanhoista 1900-luvun alkupuolella rakennetuista palatseista toimii nykyään museoina, joissa kannattaa vierailla.

Erityisesti Pyynikin ranta-aluetta on vuodesta 1875 lähtien pidetty kesäjuhlien, maatalousnäyttelyiden sekä laulu- ja soittojuhlien pitopaikkana ja vaikka tapahtumakirjo ei ole enää entisensä, kutsuvat Pyynikin rannat viihtymään. Nykyisen luonnonsuojelulain turvaaman rauhoituksen tarkoituksena on harjuluonnon suojelu. Tällä pyritään takaamaan Pyynikin säilyminen kaikkein kaupunkilaisten maisemansuojelu. ulkoilu- ja virkistysalueena, ja ennen kaikkea geologisena, järeänä metsämaisemana muistomerkkinä.

Pyynikki asuinalueena

Sanotaan, ettei Pyynikistä asuinpaikka parane. Asunto on mahdollista löytää järvinäkymällä varustettua, lähistöltä löytyy uimaranta eikä upealle suojellulle harjulle, joka risteilee lenkkipolkuja, ole pitkä matka. Etäisyyttä kertyy noin 3 kilometriä, joka hurahtaa paikallisilla julkisenliikenteen välineillä, omalla autolla tai pyörällä sukkelaan.

Myös keskusta kaikkine palveluineen on lähellä, joten vaikka Pyynikkiä usein syytettään peruspalveluiden puutteesta, alueen vanhat puutalot ja suojeltu luonnonalue saavat epäkohdat unohtumaan. Alueella on lisäksi merkittäviä korkeuseroja, jotka sallivat koko Tampereen avautuvan silmien eteen. Pyynikki on erityisesti omakotitaloaluetta, joka jää kakkoseksi vertailussa ainoastaan Pispalalle.