Puistopiknik Tampereella

Piknikin järjestäminen puistossa on oivallista kesätekemistä Tampereella, sillä kauniista puistomaisemista kaupungissa ei ole pulaa. Piknikille voit lähteä yhteen keskusta-alueen tai keskustan ulkopuolisiin puistoihin, tai voit liittyä yhteen kesäisen Tampereen monista puistoihin sijoittuvista tapahtumista, joissa piknik on aina olennainen osa kesäpäivästä nauttimista.

Piknikillä tärkeimpiä varusteita ovat tietenkin piknikviltti, joksi käy myös suuri pyyhe, piknikeväät, jotka voivat olla periaatteessa mitä tahansa evästä, jota on helppo syödä piknikillä, lautasia, kuppeja, aterimia ja serviettejä. Juotavaa on myös syytä ottaa matkaan, eikä tule unohtaa veden tärkeyttä erityisesti kuumalla säällä. Varakkaammat tuovat mukanaan myös omat pöydät, tuolit ja aurinkovarjot sekä tekemistä, kuten pelejä, sekä erilaisia koristeita piknikalueen kaunistukseksi. Piknikillä voi viihtyä vaikka koko päivän aamusta iltaan.

Puistovalikoimassa on mistä valita

Tampereella piknikille lähteminen on helppoa. Poikkea esimerkiksi kesäisen kaupunkipäivän keskellä Koskipuistoon tai kirjastonpuistoon piknikille. Näihin puistoihin on erityisen helppo piipahtaa, sillä keskeisellä paikalla sijaitsevat puistot ovat kaikkien ulottuvilla. Puistojen kauniit maisemat ja vaihteleva maasto sallivat piknikin järjestämisen keskellä nurmikenttää tai vaikkapa puitten lomassa.

Koskipuistoon on helppo tulla piknikille myös lasten kanssa, sillä kaupungin suosituimmassa leikkipuistossa, Pikku Kakkosen leikkipuistossa lapset viihtyvät tuntejakin aikuisten jutustellessa keskenään. Leikkipuiston alueella on myös oma eväidensyöntipaikka, jossa pääsee istumaan pöydän äärelle.

Sorsapuisto on oivallinen piknikpaikka lapsiperheelle

Koskipuisto ei kuitenkaan ole lapsiperheiden suosikkipuisto, vaan vielä suositummaksi nousee hieman keskustan ulkopuolella sijaitseva, mutta hyvien kulkureittien varrella sijaitseva Sorsapuisto. Suuria nurmialueita sisältävä puisto tarjoaa runsaasti tilaa piknikvilteille kiireisinäkin piknikaikoina. Jopa yli neljän hehtaarin kokoinen puisto on helppo löytää, sillä se sijaitsee heti Tampere-talon naapurissa. Puistoa rajaavat Yliopistonkatu, Aaltosenkatu, Lähteenkatu, Salhojankatu sekä Viinikankatu. Puisto on kovassa lapsiperheiden suosiossa kattavan ja Koskipuistoa rauhallisemman leikkipaikan ansiosta. Leikkipaikka jakaantuu isojen ja pienten alueeseen. Puistossa voi myös pelata petankkia ja kuntoilla kuntoilupaikalla olevilla erilaisilla kuntolaitteilla.

Nimensä mukaisesti sorsapuistossa on kattava kesälintukanta. Suurin osa linnuista on kanalintuja, ja ne asustavat Sorsalammenlänsipuolella. Lintuja on hauska tulla ihmettelemään lasten kanssa piknikin päätteeksi. Puistossa on myös Suomen ensimmäinen lasten liikennepuisto sekä lasten kahluuallas, joka viilentää kesäkuumalla.

Arboretumissa piknikillä puiden varjossa

Tampereen puistojen kaunein on Hatanpään arboretum. Nimensä mukaisesti tämä puisto on puukokoelmapuisto, jossa erilaisia puita kasvaa kolmessa eri puistossa kymmeniä erilaisia lehti- ja havupuita. Puisto ei ole keskustan alueella, mutta ei kovin kaukanakaan, vain kolmen kilometrin päässä Pyhäjärven rannassa. Puisto on mukava piknikpaikka, jossa puiden varjoa varmasti riittää.

Piknikin yhteydessä voi vatsa täynnä käydä ihastelemassa puiston ruusutarhan heinäkuista kukkaloistoa, joka kasvaa kartanorakennuksen eteläisellä puolella. Ruusutarhan lähistöllä sijaitsevasta kesäkahvilasta voi ostaa unohtuneet piknikeväät tai vähän täydennystä mukaan otetuille, esimerkiksi kahvia tai jäätelöä.

Puiden ja muiden kasvi-istutusten lisäksi puistossa voi tutustua Hatanpään kartanoon, Idmanin huvilaan ja kartanon vanhaan navettaan. Navetassa on nykyään sairaalan varastotiloja ja huvilarakennuksessa on Tampereen kaupungin työtiloja. Kartano on yrityskäytössä ja sitä pääsee ihailemaan sisäpuolelta vuokratessaan sen juhlakäyttöön. Puistoa ollaan mahdollisesti laajentamassa seuraavien vuosien aikana.

Puistopiknik on piknikkiä varten tehty

Tampereella järjestetään vuosittain tapahtuma nimeltä Puistopiknik, jonka ytimessä on tietenkin nuo nimestäkin tutut piknikit puistossa. Piknik järjestettiin ennen Arboretumissa, mutta on sittemmin siirretty Sorsapuistoon. Tapahtumassa on usein mukana esiintyjiä ja musiikkia, puistopelejä, pientä tarjottavaa ja mukavaa tunnelmaa.

Piknik järjestetään Kohtaa mut -tapahtumana, jossa kehitysvammattomat ihmiset saavat mahdollisuuden tutusta niihin, jotka tarvitsevat enemmän tukea ymmärtämisessä ja oppimisessa, kuin moni muu. Tapahtumassa voi myös tutustua Best Buddies -tukiliiton toimintaan. Tapahtuma auttaa kehitysvammaisia ja -vammattomia kohtaamaan, tutustumaan toisiinsa ja hyväksymään toisensa asiaankuuluvalla tavalla. Tapahtuma on järjestetty jo monta vuotta peräkkäin.

Tampere Priden puistojuhlassa ilo on ylimmillään

Eräs Tampereen suurimmista puistotapahtumista on joka kesä järjestettävä Tampere Pride. LGBT-teemainen Pride-juhla alkaa kulkueella ja päättyy yleensä aina puistojuhlaan. Tampereella puistojuhla pidetään nykyisin kirjastonpuistossa, jossa sijaitseva Laikunlava toimii päälavana. Puistojuhlassa koko puisto muuttuu yhdeksi piknikiksi kaikkien osallistujien piknikvilttien määrästä. Mukana on yleensä juomaa, ruokaa, pelejä ja yleistä, värikästä ja iloista yhdessä olemista. Päälavalla esiintyy erilaisia musiikkitähtiä ja muita, joita omalta piknikviltiltään pääsee mukavasti seuraamaan.

Puistojuhlaan kannattaa varata mukaan ainakin hyvää juomaa ja syötävää sekä vettä erityisesti aurinkoisella säällä, mutta erilaisia aiheeseen kuuluvia lippuja tai huiveja. Tuulisella tai kolealla säällä on syytä pukeutua lämpimämmin. Puistojuhla kestää koko päivän alkuiltapäivästä myöhäiseen iltaan. Toisinaan puistossa on myös kojuja, joista voi ostaa ruokaa tai oheistuotteita ja tutustua erilaisten järjestöjen toimintaan.

Opiskelijoiden vappupiknik Koskipuistossa

Keskeisenä puistona Koskipuisto tunnetaan myös opiskelijoiden suosimana vappupuistona. Vappupiknikillä tärkeintä ovat vappueväät, kuten sima, kuohuva, munkit ja perunasalaatti. Opiskelijat kokoontuvat puistoon erityisesti vappuaattona, mutta vappupäivänä puisto vapautuu myös perheellisten ja muiden juhlijoiden piknikpaikaksi, vaikkakin lähes kaikki puistot ovat suosittuja piknikpaikkoja vappupäivänä.